сряда, 10 ноември 2010 г.

Затревяване с райграс

Затревяване и засяване на райграс. Изграждане на тревен чим.
плочопътека в тревен чим от райграс
Затревяването е последния етап при озеленяване на двора и градината.Първото, което трябва да направите, за да имате зелена полянка с райграс е да осигурите необходимата почва. Тя трябва да е рохка и добре дренирана и колкото може по богата. За целта или се фрезова наличната почва, или се насипва рохка почва / най-добре да е поне 20 см. /. Следващия етап е да я заравните старателно и да дадете правилните наклони на терена. За да се оттича водата трябва макар и минимални винаги да има наклони / минимум 5 см. денивелация за 10 м./.
Вече имате подходяща рохка и равна повърхност, сега идва ред на самото затревяване. Първо избираме тревна смеска. Това е много важно и трябва да е съобразено с конкретните условия, натоварването и начина на поддръжка и поливане на чима. Обикновено се продават тревни семена за сянка и слънце, спортни и паркови, сухоустойчиви и други. След като имаме необходимите семена ги разпределяме равномерно по площта.
перфектен тревен килим с райграс

 Нормите за засяване на райграс са 25 - 30 кг. за декар.Разхвърлете ги равномерно и ги покрийте. Самото покриване става по няколко начина. Най лесно става с гребло като разрохвате площта за затревяване два пъти на кръст и внимавате да не оставите места без семена. При подходящи условия за покълване това е достатъчно, но добре е семената да са в почвения слой 0.5-1 см. под повърхността. Затова за допълнителна защита семената се покриват допълнително с няколко милиметра торф, почва или пясък чрез посипване.
Сега наторете използвайте смес от амониева силитра и комплексен тор от по 15-20 кг. от всеки тор. И тук от изключителна важност е равномерното разпределение на торта.
Идва ред и на валирането, то осигурява по добър контакт на тревното семе с почвата, като така по добре се поема и запазва влагата. Валирайте на кръст цялата площ с тежък валяк / около 100 кг. /
След всичко това трябва да осигурите достатъчно влага 20-30 дни.Трябва да поливате дсеки ден за да поддържате почвата постоянно влажна. Избягвайте преовлажняването и просъхването. От поливането зависи в най голяма степен доброто поникване на райграса и успеха на затревяването, затова си изградете поливна система.
поливане на райграс с поливна система
Около 30-40 дни след засяването на райграса, когато тревата е станала 7 - 8 см., трябва да направите първата коситба на височина около 6 см. Със сигурност ще имате плевели и празни петна, но не се предавайте. Плевелите отстранете с селективен препарат или чрез плевене, а празните места подсейте.
Но това не са последните грижи,  за перфектен райграс трябва постоянна и системна поддръжка на градината.
Погледнете повече за поддръжката на тревния чим и възстановяване и проблеми по райграса.

понеделник, 1 ноември 2010 г.

Зазимяване на градини и поливни системи.

Зазимяване на градини и поливни системи.
След приключване на вегетационния период градината трябва да се подготви за зимата. Най-добрия момент за това е края на ноември и началото на декември.
Най-честите опасности, от които трябва да се предпазим са - измръзване, обезводняване, повреждане на короната на растенията и замръзване на поливната система.
За повечето растения най важно е да осигурим необходимите хранителни вещества, с които те да се подготвят за зимата. Това става като торим с комплексен тор през октомври или ноември.  Нормите са 30 - 40 кг. за декар.
Против измръзване на по деликатните растения трябва да загърлим  / мулчираме / корените и да увием короната или стеблото в зебло.
При суша в края на есента трябва да сме особено внимателни, защото опасността от обезводняване на вечно зелените видове растения е много голяма. През цялата зима листата на вечно зелените видове изпаряват вода, а корените трудно я набавят, защото водата е замръзнала. Това може да доведе до тежки последици. Мерките срещу обезводняването са  поливане през ноември и мулчиране на кореновата система.
Снегът и силните ветрове са причина за повреди на короната и стеблата. Мерките, които трябва да предприемем са увързване на короната и укрепване на стеблата.
Най- важното за поливната система е да продухате тръбната разводка с компресор и да оставите всички кранове отворени. Помпата трябва да се демонтира или да се изолира добре от студа.
 За повече информация погледнете как се зазимява градина и поливна система в ecodesign.bg