сряда, 5 януари 2011 г.

Поддръжка на зелени площи.

Грижи за декоративни растения и тревен чим при поддръжка на градини.

Поддръжката на градини е дейност не по-малко важна от озеленяването. Истински красива градина се постига след много работа и години поддръжка.
Най-общо грижите при поддръжка на градини можем да систематизираме така: косене, поливане, торене, резитби, окопаване и окантване, мулчиране, зазимяване и растителна защита.
поддръжка на тревен чим от райграс
Косене.
Косенето е една от най-тежките грижи при поддръжката. Трябва да се коси всяка седмица като обичайната  височина е 3 – 5 см. При по малко поливане и при сянка косенето трябва да се разреди и височината да се вдигне на 5 – 6 см. Трябва да се  почистват добре растителните отпадъци. Стремете се да не окосявате повече от една трета от височината на тревата. Ножа на косачката трябва да се поддържа остър , защото ако е затъпен той къса , а не реже листата и така те губят ценна влага. Препоръчвам ви да използвате все по разпространеното напоследък мулчиращо косене. При този метод на косене се използват специални косачки, които раздробяват окосената трева на фини частици и тя остава на поляната като в последствие се превръща в тор. Така се запазват хранителните вещества и се тори по-рядко с бавно разлагащи се комплексни торове. Погледнете и тази статия със съвети поддръжка на тревен чим и райграс.
Поливане.
Тази наглед тъй проста задача  е в основата на повечето проблеми при поддръжка на градини. Препоръчвам ви да си изградите поливна система, която при правилна настройка и поддръжка ще ви спести много главоболия и разходи. Трябва да се полива регулярно  с нито много малки нито много големи дози. Продължителната липса или недостиг на вода води до сериозни увреждания. Многото вода води до загнивания и създава благоприятни условия за много болести . Сериозни проблеми можете да нанесете, ако пръскате растенията в най–горещите часове , затова е добре да се полива в интервала   между 18  – 09  часа.


поддръжка на градини
Торене. 
Най–добре е да се тори с органични  и листни торове, но в масовата практика  при поддръжка на дворове се използват изкуствени торове. В началото и края на сезона се използват комбинирани торове по възможност с повече микро елементи. През активния сезон се използват основно азотни торове, понеже азота е най – необходим при растежа на растенията. Тори се поне 3 -4 пъти с азотни торове за сезон, най-добре е всеки месец. Трябва да се внимава гранулите да са разпръснати равномерно по цялата площ като не се допускат големи концентрации на тор, понеже ефекта ще бъде обратен. Поливайте обилно веднага след торенето. За да подпомогнем цъфтежа и плодоносенето може да внесем калиеви и богати на микроелементи торове.
Най-добре е да торим с възможно по-богати и разнообразни на хранителни вещества бавно разграждащи се
Резитби.
Резитбите са тази дейност, с която най-много влияем на външния вид на растителността. Те също спомагат и за здравословното състояние на дърветата и храстите. Това става със санитарните резитби, те представляват редовното отстраняване на мъртви или заболели растителни части. В тях се включва и отстраняването на клони пречещи на жизненото пространство на други растения. С резитбите за формиране на короната ние моделираме вида на растенията. Хубаво е да направим поне няколко формиращи резитби, за да имаме гладки и плътни повърхности. Това е особено важно за живите плетове и така наречените топиарни форми. Вижте повече за това и на тази статия за резитби на декоративни растения. При силно влошен вид на някои индивиди водим резитби за подмладяване, при тях може да изрежем почти цялото растение, но най-често се оставя само основа, от която да израсте нова корона.
резитби при поддръжка на градини
Окопаване и окантване на градински площи.
При поддръжката на градини окопаването е често пренебрегвана задача. С него се постига чистота от плевели и се създава повърхностен рохкав слой. Този рохкав слой подобрява достъпа на хранителните вещества, водата и въздуха до кореновата система. С окопаването също се подпомага кръговрата на хранителните елементи и се стимулира развитието на полезните почвени микроорганизми. Добре е да не се копае повече от 10 см. за да не се повредят корените на растенията.  Окопаването е препоръчително да се прави всеки месец. Окантването разделя градинските от тревните площи.  Чрез него се създават чисти  и хармонични линии, които много влияят на естетичния вид на градината. Друго важно нещо е, че чрез окантването може много да се улесни поддръжката на градината като се създават площи удобни за косене и така не остават стърчащи треви по края на полянката с райграс.
Мулчиране.
Основните ползи от мулчирането са по добро запазване на влагата и подтискането на плевелите. При мулчиране с материали с висока фитоницидна активност  /примерно борови кори / се намалява активността на почвените гъби и насекоми. Съществуват различни цветове мулч, с които можем да увеличим естетическата стойност на градинските площи. Мулчирани градини не се прекопават, а само се плевят, защото с окопаването се губи мулча.
зазимяване на скален кът
Зазимяване
Зимата е критичен момент в развитието на растенията, затова трябва да им помогнем да я преодолеят, а после и да започнат вегетационния период. Края на ноември трябва да овържем короните, за да ги предпазим от счупвания на клони и повреди от тежките снегове. По високите и с неукрепнала коренова система растения се нуждаят и от укрепване. Деликатните дървета и храсти може да завием със зебло или други дишащи материали, на други като рози, хортензии и рододендрони трябва да загърлим корените. При суха есен трябва да полеем обилно вечнозелените растения и да мулчираме.  Торенето с комплексни торове с повече съдържание на фосфор е ключово за доброто зазимяване на градината.
Растителна защита.
Основен принцип при растителната защита е да се поддържа градината, така че да е подготвена за трудните периоди и да има висок имунитет. Балансираното торене и дозираното поливане са основните оръжия за това. Всичко трябва да започне от това да се осигурят условия на растеж най-близки до екологичните изисквания на всеки вид. При нападението от болести и вредители от изключителна важност са точната диагноза и навременната намеса. Но това често е трудно и за повечето специалисти градинари, така че в такива случаи по добре потърсете помощ.
Грижите се за градината постоянно и с желание и ще се радвате на красива градина и ще прекарате щастливи мигове наслаждавайки се на резултата от труда си.

неделя, 2 януари 2011 г.

изграждане на поливни системи

Как се монтират поливни системи.
поливна система с роторни разпръсквачи
 За изграждането на тревна площ и за нейната поддръжка изграждането на поливна система е най-добрия избор. Тя ви гарантира добрия вид на градината и ви пести време и пари при поддръжката на зелените площи.
Началото е да изберем  водоизточника. Той трябва да е съобразен с размерите на двора и градината, които ще поливаме. За зелена площ около 1 декар подходящи са помпи с характеристики дебит 5 куб. м. и налягане 5 атмосфери, ако наличните показатели са по малки ще оскъпим системата или пък може въобще да не можем да изградим поливна система.
След водоизточника се прави шахта с електромагнитни клапани. Те играят роля на кранове, които програматорът отваря и затваря, докато се полее цялата поливна площ. Клапаните се свързват с програматора посредспвом кабели, като фазите се вързват на номерирани клейми , а всички нули на клеймата за нула на програматора.  Той подава електромагнитни импулси и така отваря и затваря клапаните. Има и позиции за кабелите на датчик за дъжд, който блокира програматора след валеж.
Една от най-важните работи е да изчислим, колко разпръсквача да поставим след всеки клапан. Това се прави като се събират дебитите на всеки разпръсквач и сборът трябва да е по- малък или равен на наличния дебит. Когато купувате разпръсквачи трябва да искате и таблица с характеристиките им.
Тръбната разводка и разпръсквачите след всеки клапан се нарича поливен кръг. Чрез основните тръби в кръга се достига близо до проектните точки. От тях чрез водовземни скоби на по тънки и гъвкави тръби се монтират разпръсквачите. Всеки разпръсквач в поливната инсталация трябва да се постави точно на нивото на тревния чим перпендикулярно на наклона. В противен случай или ще  се замърсяват дюзите, или ще счупим разпръсквачите при косенето. Разпръсквачите се разполагат по периферията на тревната площ на разстояние един радиус на пръскане. Ако полянката с райграс е по голяма, поставяме разпръсквачи вътре в нея на един поливен радиус разстояние.
Има няколко основни типа разпръсквачи- роторни, дефлекторни и дефлекторни с роторна дюза.
Роторните пръскат на разстояние 7 -15 м., дефлекторните 3 - 6 м . Дефлкторните разпръсквачи с роторни глави / мп ротатори / имат радиус на поливане 4 - 9 м., като те са с много малък разход на вода, което е много полезно в доста случаи. На един кръг се поставят само един тип разпръсквачи.
Капковото напояване става с капков маркуч. Във всяка градинска площ се оставя извод на който се вързва капковото. Маркуча се прекарва близо да корените на всяко растение.На един извод може да се вържат до 400 м капков маркуч. Дебитите на капковото са 2 -3 л за метър. Така при дебит 4 куб. м. на помпата може да вържем 1200-1600 м. на кръг.
За правилна работа на поливната система трябват добра настройка и поддръжка.
Вижте цени за поливни системи.