понеделник, 28 ноември 2011 г.

Инструменти за райграс.

Инструменти и машини за поддръжка на тревен чим от райграс.


моторна косачка
За да имате зелена и красива полянка трябват много грижи и правилна поддръжка на тревния килим. Тук ще ви представим основните машини и инструменти необходими за поддръжка на тревни площи.
Понеже косенето е една от най постоянните и тежки дейности при поддръжка на градини, разнообразието на машини и инструменти за косене на трева е голямо.
Най- често са разпространени класическите моторни и електрически косачки. Предимствата на електрическите косачки са по ниската цена, по лесна поддръжка и по ниската стойност на използваната електроенергия. Моторните косачки са много по мощни и работата с тях е по лесна поради липсата на кабел. Все по често използвани напоследък са мулчиращите косачки, които разпръскват окосената трева като мулч върху тревния чим.
За малки площи и косене около ръбове и стени често се използват електрически тримери или моторни коси. При косене с тях не се получава равна повърхност и затова се използват по рядко за косене на тревни площи. За високи треви и почистване на запустели площи моторната коса е много подходящо решение, като с нея може да режете даже храсти.
вертикулатор за райграс
Друг важен уред при поддръжка на тревни площи е вертикулатара, той е по известен като аератор и често се бърка с него, но за него ще споменем по долу. С вертикулатора се премахват мъхвоте и мъртвата тревна постилка / слой от мъртви растителни части върху почвата, присъстващ във всеки тревен чим /.Освен това вертикулатора прави малки бразди върху почвата дълбоки 2- 3 мм. С вертикулирането се освобождава жизнено пространство и се осигурява достъп на вода, въздух  и хранителни вещества до корените на тревата. Обикновено се вертикулира рано на пролет и есен.
ръчен барабанен аератор
Следващия уред е аератара, той прави дупки в почвата дълбоки до 9 см. и широки 1 см. Ефекта от аерирането е сходен с вертикулирането, но е по силен. Използването му помага  при много от проблемите по тревния чим, особено важно е аерирането на тревни площи с лош дренаж. Добре е да се аерира веднъж на две три години.
Валяка е често използван инструмент за поддръжка на райграс и задължително се използва при затревяване и полагане на тревен чим. С него се поправят мини неравности и се стимулира братенето и сгъстяването на тревата. Когато се валира тревния чим трябва да е влажен, за да може по лесно да се моделира терена. Валира се поне няколко пъти в годината обикновено след косене.
За да имате хубав тревен килим няма как да минете без поливане. Основните инструменти за поливане са маркучите и разпръсквачите. Последните години за напояване все по често се използват поливни системи. Освен че са автоматизирани напоителните системи са с вкопани в земята тръби и разпръсквачи, като така градината ви винаги изглежда попредена и красива. С добре работеща поливна система винаги ще имате перфектен тревен килим.
уред за торене на райграс
Освен посочените по горе машини и инструменти за поддръжка на райграс, често се използват и много други, примерно  - пръскачки, торо-разпръсквачки, уреди за вадене на плевели и други.
Има още много видове косачки, машини и други инструменти използвани при поддръжка на спортни тревни площи, но и с изброените инструменти можете да имате страхотна морава с райграс.
Източник на снимките на статията  - инструменти за поддръжка на райграс в ecodesign.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар