понеделник, 16 януари 2012 г.

Косене на райграс.

Съвети при косене на тревен чим от райграс. Видове косачки за тревни площи.
Когато говорим за косене  и поддръжка на райграс си мислим, че в това няма нищо сложно, просто бутаме косачката и изхвърляме окосената трева. Но макар и наистина проста задача, косенето може да се направи по много различни начини и да доведе до различни последствия за райграса.

Видове косачки.
Първо за добро косене е важно да изберем подходяща косачка съобразно типа и големината на тревните площи. Има много видове косачки с различни мотори и системи за косене на райграс.
Съобразно мотора са съответно моторни и електрически. Моторните косачки са по мощни и независими и в общия случай са по ефективни. Електрическите пък са по евтини, с по малки  разходи при работа и са с по лесна поддръжка, но косенето  с тях се затруднява от кабела и по малката им мощност. За по малки градини с тревни площи  до 500 кв м. много често са по добрия вариант.
Съобразно системите на косене има много видове косачки. Най модерните са като трактори и освен косене извършват и много други функции като мулчиране, вертикулиране и валиране  / за тези операции си има и отделни градински инструменти /. Има косачки на въздушни възглавници, такива тип моторни коси, даже има и косачки роботи, които косят сами и човешката намеса се ограничава до задаване на програма за изпълнение.
Като цяло колкото повече функции има една косачка толкова по добре, като специално внимание искам да обърна на мулчиращото косене. При него райграса се коси като тревата не се изхвърля, а се раздробява на фини частици и се вкарва вътре в тревния чим при самото косене.
Така окосената трева след време се разлага и превръща в тор, а през лятото запазва и ценната влага. Мулчиращо косене на райграс трябва да се води при малко по специален режим на поддръжка на зелените площи.
Най доброто косене става с косачки които имат роторни ножове. Тези машини имат ножове наредени по повърхността на цилиндър, който се върти. Такъв нож имат примерно ръчните косачки.

Съвети при косене.
Може би най важното при косене е режима. През вегетационния период най добре да се коси всяка седмица. Някои спортни тревни площи като грииновете на голф игрищата се косят всеки ден. При тревни площи с ниска степен на поддръжка и поливане се коси по рядко, но така съответно се променя и вида на райграса.
Друг важен фактор е височината на косене. Обикновено тя е от 3 - 5 см. като при много влага се сваля а при суша се вдига. По високата трева запазва повече влага и при много вода и високи температури започват процеси на гниене. Колкото е по ниска височината на косене, толкова по малко плевели могат да растат в райграса. За да косите ниско обаче, трябва да го правите по често и тревния чим трябва да е обезпечен с достатъчно количество вода.
На сянка височината на косене трябва да се вдигне и да се намали поливането.
Много важно правило е никога да не косите повече от една трета от височината на райграса, колкото по малки са отрязаните листенца трева толкова по добре. Това е и основната причина режимът на косене да е толкова важен.
При влажно време внимавайте след косенето върху райграса да не остават мокри купчинки трева.
Изключително важно е ножовете на косачката да се поддържат остри и при косенето по тревата да не остават петна от масло или бензин.
Косенето на тревния чим започва от края на март и завършва в началото на ноември. В началото и края на този период честотата на косене е по малка. Преди зимата тревата трябва да се остави на височина поне 6 см.
Първите коситби на една тревна площ се правят, когато райграса е пораснал 6 - 10 см , това е приблизително около 20 - 30 дни след затревяване.
При мулчиращо косене трябва да косите малко по често, като колкото по ниска е височината  толкова по често трябва да се коси. Ако изберете височина на косене на райграса примерно 5 см трябва да косите през 5-6 дни. Важно при този начин на поддръжка на тревните площи е да се намали степента на торене, като се използват само комплексни торове / без амониева силитра /. Така се избягва буйния растеж на тревата и може да се увеличи периода на косене. При този метод е важно да се вертикулира много добре на пролет и есен.
Източник на снимките - сайта за озеленяване и градини ecodesign.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар