понеделник, 1 ноември 2010 г.

Зазимяване на градини и поливни системи.

Зазимяване на градини и поливни системи.
След приключване на вегетационния период градината трябва да се подготви за зимата. Най-добрия момент за това е края на ноември и началото на декември.
Най-честите опасности, от които трябва да се предпазим са - измръзване, обезводняване, повреждане на короната на растенията и замръзване на поливната система.
За повечето растения най важно е да осигурим необходимите хранителни вещества, с които те да се подготвят за зимата. Това става като торим с комплексен тор през октомври или ноември.  Нормите са 30 - 40 кг. за декар.
Против измръзване на по деликатните растения трябва да загърлим  / мулчираме / корените и да увием короната или стеблото в зебло.
При суша в края на есента трябва да сме особено внимателни, защото опасността от обезводняване на вечно зелените видове растения е много голяма. През цялата зима листата на вечно зелените видове изпаряват вода, а корените трудно я набавят, защото водата е замръзнала. Това може да доведе до тежки последици. Мерките срещу обезводняването са  поливане през ноември и мулчиране на кореновата система.
Снегът и силните ветрове са причина за повреди на короната и стеблата. Мерките, които трябва да предприемем са увързване на короната и укрепване на стеблата.
Най- важното за поливната система е да продухате тръбната разводка с компресор и да оставите всички кранове отворени. Помпата трябва да се демонтира или да се изолира добре от студа.
 За повече информация погледнете как се зазимява градина и поливна система в ecodesign.bg

3 коментара: