неделя, 2 януари 2011 г.

изграждане на поливни системи

Как се монтират поливни системи.
поливна система с роторни разпръсквачи
 За изграждането на тревна площ и за нейната поддръжка изграждането на поливна система е най-добрия избор. Тя ви гарантира добрия вид на градината и ви пести време и пари при поддръжката на зелените площи.
Началото е да изберем  водоизточника. Той трябва да е съобразен с размерите на двора и градината, които ще поливаме. За зелена площ около 1 декар подходящи са помпи с характеристики дебит 5 куб. м. и налягане 5 атмосфери, ако наличните показатели са по малки ще оскъпим системата или пък може въобще да не можем да изградим поливна система.
След водоизточника се прави шахта с електромагнитни клапани. Те играят роля на кранове, които програматорът отваря и затваря, докато се полее цялата поливна площ. Клапаните се свързват с програматора посредспвом кабели, като фазите се вързват на номерирани клейми , а всички нули на клеймата за нула на програматора.  Той подава електромагнитни импулси и така отваря и затваря клапаните. Има и позиции за кабелите на датчик за дъжд, който блокира програматора след валеж.
Една от най-важните работи е да изчислим, колко разпръсквача да поставим след всеки клапан. Това се прави като се събират дебитите на всеки разпръсквач и сборът трябва да е по- малък или равен на наличния дебит. Когато купувате разпръсквачи трябва да искате и таблица с характеристиките им.
Тръбната разводка и разпръсквачите след всеки клапан се нарича поливен кръг. Чрез основните тръби в кръга се достига близо до проектните точки. От тях чрез водовземни скоби на по тънки и гъвкави тръби се монтират разпръсквачите. Всеки разпръсквач в поливната инсталация трябва да се постави точно на нивото на тревния чим перпендикулярно на наклона. В противен случай или ще  се замърсяват дюзите, или ще счупим разпръсквачите при косенето. Разпръсквачите се разполагат по периферията на тревната площ на разстояние един радиус на пръскане. Ако полянката с райграс е по голяма, поставяме разпръсквачи вътре в нея на един поливен радиус разстояние.
Има няколко основни типа разпръсквачи- роторни, дефлекторни и дефлекторни с роторна дюза.
Роторните пръскат на разстояние 7 -15 м., дефлекторните 3 - 6 м . Дефлкторните разпръсквачи с роторни глави / мп ротатори / имат радиус на поливане 4 - 9 м., като те са с много малък разход на вода, което е много полезно в доста случаи. На един кръг се поставят само един тип разпръсквачи.
Капковото напояване става с капков маркуч. Във всяка градинска площ се оставя извод на който се вързва капковото. Маркуча се прекарва близо да корените на всяко растение.На един извод може да се вържат до 400 м капков маркуч. Дебитите на капковото са 2 -3 л за метър. Така при дебит 4 куб. м. на помпата може да вържем 1200-1600 м. на кръг.
За правилна работа на поливната система трябват добра настройка и поддръжка.
Вижте цени за поливни системи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар