сряда, 14 декември 2011 г.

Коледна елха

Видове коледни дървета, грижи и засаждане на живи елхи.
Вече е декември и навсякъде греят празнични светлини. За коледните и новогодишните празници всички искаме да си украсим свое коледно дръвче.Като си купим жива елха ние ще дадем своя принос в опазването на природата. Но за да оцелее коледната елха, трябва внимателно да изберем дървото и да се грижим за него. Тук ще ви дадем някои съвети за това и ще ви покажем някои видове подходящи за живи коледни елхи.
Всъщност няма такъв вид дърво като елха. Най-популярни видове известни като елхи са елата и смърча. Елите, които може да закупите на нашия пазар, са обикновената, кавказката и гръцката ела, а смърчовете – обикновен, сребрист, сръбски и много интересния коничен смърч джудже. Други подходящи за коледно дърво видове са доста борове, мурата и дугласката.
Ето и някои съвети за избирането, запазването и засаждането на жива коледна елха.
Трябва да внимавате още при закупуването, много е важно дървото да има здрави корени с бала пръст по тях, с достатъчна големина. За дърво високо 150 см. балата с пръст е добре да е около 50 см. Много търговци продават некачествени дървета, затова купувайте от сигурни източници.
Може би най-честата причина за умирането на коледните дървета е обезводняването. За елхи избираме вечнозелени растения с голяма листна маса. Многото листа обаче изпаряват много вода, а на корените, които са редуцирани, им е трудно да я възстановят. Затова трябва да поливате коледното дърво редовно. Може и да мулчирате почвата, за да се запазва влагата. Ако забележите, че падат иглички, не се притеснявайте. Нормално е да паднат малко иглички /това е защитна реакция по-малко листа изпаряват по-малко вода /, но за всеки случай проверете влажността на почвата и намалете температурата. Друго важно нещо е да изключвате поне по няколко часа на ден коледните светлини, защото те излъчват топлина и така обезводняват листата. И последен съвет в това отношение не дръжте излишно елхата в топли помещения / най-много три седмици /, а когато я изнесете не забравяйте, че тя се нуждае от вода.
Друг проблем, който трябва да решим е аклиматизацията. Изнасянето на коледното дърво от горещата стая директно на студа е доста рисковано.Добре е преди да го изнесете на вън първо да го оставите в по хладно помещение, или да го ставите да презимува в такова като не забравите да го поливате. Ако нямате подходящо място го изнесете на по-заветно място в двора в по топъл ден или при снеговалеж.
Следващата опасност, от която трябва да предпазим живата елха, е замръзване на корените – това може да стане с изолирането или затрупването на саксията.
Засдете коледното дърво преди да започне вегетационния сезон / март, началото на април /, защото при по късно изваждане на елхата от саксията и малките повреди по корените ще рефлектират върху новопоявилите се нежни клонки. Когато дойде момента на засаждането, внимавайте пръста да не падне от корените. Засадете дървото в рохка почва, полейте го обилно и го укрепете, за да не се разместват корените докато се прихване. За сте сигурни, че за напред растението ще расте и чувства добре, трябва при поддръжката на градини да се грижите и за ново засаденото коледно дръвче.
Източник на статията сайта за озеленяване и градини - ecodesign.bg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар