неделя, 29 януари 2012 г.

Формални градини

Озеленяване на зелени площи в геометричен стил.  Формални градини.
Формална градина
Формална градина във Франция
Озеленяването на градини в геометричен стил е възникнало  през средновековието в западна Европа.  Тогава около аристократичните сгради при озеленяване на градини са се използвали много подрязани и формирани растителни обеми.
Лабиринт от живи плетове
лабиринт от туи
Най типично за този период е засаждането на ниски живи плетове  в зелени партери съчетани с много цветя, водни  площи, скулптори и  архитектурни елементи.  Много често се използват формирани чрез многократни резитби топиарни форми. Характерно е изграждането на геометрични линии основно с живи плетове от вечно зелени храсти, които служат както за акцент, така и за функционално и тематично обособяване на различните зони в градината. Такива обособени площи са примерно – партери, цветни градини, зеленчукови градини, лабиринти, лехи с цветя, чисти тревни площи, зони с водни огледала и други.
Формална градина
Формална градина в Англия
Вечно зелените растения са основен акцент при озеленяване на формални градини, едно от най важните им качества е да са подходящи за чести резитби и оформяния. Такива декоративни растения са тисът, чемшират, туята и  лъжекипарисът. Освен това за оформяне и създаване на живи плетове са използвани и широколистни видови – птиче грозде, габър и дори са подрязвани и оформяни огромни дървета като чинара и конския кестен.
Градина с оформени дървета
Вила с градина
Най много образци на формални градини могат да се видят в парковете на  АнглияФранция и Италия, но може да срещнете шедьоври на градинарското изкуство в повечето западно европейски държави. Като “ мека“ на този стил на озеленяване  са замъците по долината на река Лоаравъв Франция.
Градина в геометричен стил
Озеленяване на формални градини
Сега класическите формални градини са по рядко използвани, но елементи от този стил са срещат в много паркове и зелени площи и днес. Аристократичните сгради и техните градини в геометричен стил  са обект на възхищение от векове и са символ на успех и разкош.
Формална градина Чехия
Партер с цветя и вечно зелени
Източник на статията  - http://gardenbg.wordpress.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар